1 - MOLLUSCUM CONTAGIOSUM, O INFECȚIE CUTANATĂ CONTAGIOASĂ
ÎNTÂLNIT FRECVENT LA COPIII CU VÂRSTE CUPRINSE ÎNTRE 2 ȘI 10 ANI, MOLLUSCUM CONTAGIOSUM SE TRANSMITE PRIN CONTACT DIRECT SAU PRIN FOLOSIREA ÎN COMUN A UNOR OBIECTE CONTAMINATE (PROSOAPE, BUREȚI DE BAIE, ÎN SPECIAL ÎN PISCINE, ETC.). LA ADULȚI, MOLLUSCUM CONTAGIOSUM SE POATE TRANSMITE PE CALE SEXUALĂ (PRIN CONTACT CUTANAT). ÎN ACEST CAZ, SE RECOMANDĂ EFECTUAREA UNEI EXAMINĂRI MEDICALE PENTRU A VERIFICA PREZENȚA ALTOR BOLI CU TRANSMITERE SEXUALĂ.
EXTINDEREA LEZIUNILOR ESTE SUSȚINUTĂ PRIN AUTO-INOCULARE (DE EXEMPLU, PRIN SCĂRPINARE) SAU PRIN BĂRBIERIT, ÎN CAZUL BĂRBAȚILOR. UN MEDIU CALD ȘI UMED FAVORIZEAZĂ APARIȚIA INFECȚIILOR ȘI RĂSPÂNDIREA ACESTORA.
PERIOADELE DE INCUBAȚIE VARIAZĂ DE LA 2 SĂPTĂMÂNI PÂNĂ LA 6 LUNI DE LA CONTACTUL CU VIRUSUL.
2 - ASPECTUL CLINIC
Leziunile Molluscum contagiosum constau în papule mici, ferme, hemisferice, albe sau de culoarea pielii, cu diametrul de la 1 la 5 mm, cu o adâncitură în centru.
Adâncitura din mijloc, din care, atunci când este presată, curge o substanță albicioasă, reprezentând celule epidermice modificate, este caracteristică.
Acestea se pot întâlni fie izolat, fie în grupuri, pe diferite părți ale corpului.
Cel mai adesea apar pe față, pleoape, gât, trunchi, brațe (în interiorul cotului), fese, coapse sau pe plăgi cu eczeme.
La adulți, în contextul bolilor cu transmitere sexuală, acestea apar pe pubis, organele genitale, fese și pe partea interioară a coapsei. Spre deosebire de condilomatoză, acestea afectează rareori mucoasa.
Aspectul clinic este, în general, caracteristic, ceea ce permite o identificare ușoară. Numai în cazul prezenței unor elemente izolate, mari, fără adâncituri și puternic inflamate se impune analiza histologică.
3 - DIAGNOSTIC DIFERENȚIAL
LEZIUNI CUTANATE ASOCIATE VARICELEI:
În stadiile incipiente ale acestei afecțiuni microveziculele pot semăna cu papulele cauzate de Molluscum Contagiosum, deși leziunile produse de varicela evoluează rapid în leziuni pruriginoase, acoperite de o crustă. În plus, există o serie de simptome generale.
VERUCI PLANE (NEGI PLAȚI):
PAPULE NETEDE, DE DIMENSIUNI MICI, FĂRĂ ADÂNCITURĂ ÎN CENTRU, CARE SE GĂSESC ÎN SPECIAL PE FAȚĂ, GÂT, DECOLTEU ȘI PE DOSUL MÂINILOR.
VERUCI PEDICULATE:
Leziuni cutanate virale filiforme frecvent întâlnite la nivelul feței (a nivelul bărbiei si pleoapelor).
ADENOM SEBACEU/ CHIST SEBACEU:
Un număr mare de tumori cutanate mici, variind de la mărimea unui bob de mei la cea a unui bob de năut, care se găsesc în jurul nasului și a gurii. Aceste adenoame apar în timpul copilăriei târzii; de cele mai multe ori ele apar la membrii aceleiași familii.
CONDILOAME:
Mici excrescențe cu dimensiuni de câțiva milimetri, asemănătoare ca textură cu negii pediculați. Localizate la nivelul pielii/mucoaselor, acestea se manifestă uneori doar prin apariția unor mici excrescențe, de culoare rozalie sau brună.
ACROCORDON:
Leziune benignă filiformă sau sub formă de clopotoțel, care se termină cu verucozități.
4 - ABORDAREA INFECȚIEI CUTANATE CU MOLLUSCUM CONTAGIOSUM
• Fără tratament:
Recuperarea spontană are loc, în general, în decurs de 6 luni până la 2 ani.
sau
• Tratamente medicamentoase și fizice
- Soluțiile de hidroxid de potasiu cu o concentrație de 5% sau 10% și-au demonstrat eficacitatea.
Se aplică local pe fiecare leziune produsă de Molluscum contagiosum - Chiuretaj
Probabil tratamentul cel mai utilizat, chiuretajul constă în excizia papulelor cu o chiuretă, deși această procedură este oarecum dureroasă. Chiuretajul implică utilizarea (de către un specialist), unui bisturiu steril, mic și într-un mod extrem de precis, pentru a îndepărta doar pielea infectată. - Crioterapia
Crioterapia constă în arderea leziunilor cu azot, dar această metodă este destul de dureroasă. - Electrocoagularea
Electrocoagularea distruge leziunile prin intermediul curentului electric. Totuși, în urma acestui tratament pot rămâne cicatrici inestetice. De asemenea, dermatologul poate folosi fotovolatilizarea cu laser. - Altele
În cazuri rare, se recomandă aplicarea topică de creme pe bază de retinoizi sau de substanțe corozive.
5 - SFATURI PENTRU EVITAREA EXTINDERII INFECȚIEI CUTANATE CAUZATE DE MOLLUSCUM CONTAGIOSUM
- Împiedicați, temporar, copiii contaminați să se îmbăieze cu alți copii, să ia parte la diverse activități în piscină sau să practice sporturi care implică contactul cu pielea.
- Evitați folosirea la comun a prosoapelor de baie cu pacienții infectați.
- Evitați scărpinarea papulelor, deoarece aceasta favorizează extinderea.
- Evitați contactul sexual atunci când sunteți diagnosticat cu Molluscum contagiosum.
- Perioada de incubație a virusului Molluscum contagiosum poate dura între 2 și 3 luni, deși simptomele se pot manifesta în mai puțin de o săptămână sau chiar la 6 luni de la infectare.
Dacă aveți nelămuriri, adresați-vă medicului.
6 - FAQ (ÎNTREBĂRI ADRESATE FRECVENT)
Molluscum contagiosum afectează doar copii?
Nu, și adulții pot fi afectați de Molluscum contagiosum. În acest caz, infecția este, în general, transmisă pe cale sexuală.
Există mai multe moduri de transmitere?
Da:
- Prin contact direct:
- de la o persoană contaminată la o persoană neinfectată;
- auto-contaminare (de la o parte a corpului la alta).
- de la o persoană contaminată la o persoană neinfectată;
- Prin contact indirect:
Când se folosesc articole din țesături aparținând unei persoane infectate.
Contaminarea se face prin contact simplu. Mai mult, deoarece perioada de incubație a bolii este de câteva săptămâni și deoarece papulele nu apar imediat, o persoană infectată poate contamina alte persoane fără să știe.
Infecția cu Molluscum contagiosum se poate vindeca spontan?
Molluscum contagiosum tinde să se vindece spontan dacă este lăsat netratat: xcrescențele devin roșii și în cele din urmă, dispar. Prin urmare, puteți să nu faceți nimic, însă se recomandă totuși tratamentul pentru a preveni transmiterea virusului.
Este o boală des întâlnită?
Aceasta este o boală relativ comună care, potrivit studiilor, afectează între 2 și 8% din populație și a cărei prevalență a crescut în mod constant în ultimii 30 de ani.
7 - BIBLIOGRAFIE
- T. Jansen, R. Romiti – Evaluation of the efficacy and tolerability of 5% Potassium Hydroxide Solution in the treatment of Molluscum contagiosum in Childhood – Clinic of Dermatology – Sao Paulo – Brazil – Akt Dermatol – 2007.
- R. Romiti, M.D. – Treatment of Molluscum contagiosum with Potassium Hydroxide: A clinical Approach in 35 children – Departement of Dermatology – Sao Paulo – Brazil – Pediatric Dermatology – 1999