MENIU

Dosar de expert : Hiperpigmentarea epidermului

DEFINIȚIE:
HIPERPIGMENTAREA EPIDERMULUI ESTE CAUZATĂ DE PRODUCȚIA ÎN EXCES DE MELANINĂ ÎN ANUMITE ZONE ALE PIELII, CEEA CE DUCE LA FORMAREA PETELOR. HIPERPIGMENTAREA CORESPUNDE ACUMULĂRII DE MELANINĂ, DEPOZITATĂ CEL MAI FRECVENT ÎN EPIDERM ȘI MAI RAR ÎN DERM. ACESTE DEPOZITE DE MELANINĂ POT FI LOCALIZATE SAU GENERALIZATE LA NIVELUL ÎNTREGULUI CORP. HIPERPIGMENTAREA ESTE CAUZATĂ DE PRODUCȚIA ÎN EXCES A MELANINEI DE CĂTRE MELANOCITELE EPIDERMICE, UNEORI ASOCIATĂ CU DIZOLVAREA REDUSĂ A MELANINEI DE CĂTRE KERATINOCITE LA INDIVIZII CAUCAZIENI.

1 - HIPERPIGMENTAREA, O ACUMULARE BENIGNĂ DE MELANINĂ

Aceasta determină apariția pigmentării difuze, generalizate sau localizate, sau apariția de pete brune în zonele în care se produce excesul de melanină. Aceste pete, de culoare mai închisă decât nuanța naturală a pielii, pot avea diverse dimensiuni și forme. Ele sunt nedureroase, benigne, dar sunt adesea considerate inestetice.

2 - PRINCIPALII FACTORI

Apariția petelor brune este favorizată de: expunerea la soare, factori genetici, vârstă, cauze hormonale, leziuni cutanate pre-existente de cauză inflamatorie sau infecțioasă (tăieturi, arsuri, iritații, acnee, psoriazis, eczeme etc.) și de administrarea anumitor medicamente sau tratamente.

3 - DIFERITE TIPURI DE HIPERPIGMENTARE:

URMĂTOARELE TIPURI DE HIPERPIGMENTARE SUNT CEL MAI FRECVENT ÎNTÂLNITE:

Pistruii, numiți și efelide, care apar în general în timpul copilăriei, în special pe pielea deschisă la culoare. Numărul și culoarea lor crește în urma expunerii la soare și sunt mai vizibili pe timpul verii decât în timpul iernii.

MELASMA, CUNOSCUTĂ DE ASEMENEA SUB DENUMIREA DE CLOASMĂ:

Aceasta poate dispărea spontan după naștere sau la întreruperea tratamentului cu contraceptive orale sau, în alte cazuri, poate deveni cronică și poate persista, în general, timp de câteva decenii. Melasma afectează în principal femeile și apare la mai mult de o treime din numărul femeilor însărcinate. Tratamentele existente sunt eficace în reducerea sau eliminarea leziunilor, deși chiar și cea mai mică expunere la soare poate determina reapariția melasmei. Apariția melasmei este, în general, sezonieră: se ameliorează iarna și se înrăutățește vara. Protecția solară este o măsură de precauție esențială în încercarea de a gestiona melasma. Lentigo (etimologic, lentigo înseamnă lentilă, obiectiv), pete pigmentare mici și maronii, de formă rotundă sau ovală.

LENTIGO SENIL

Acesta este cunoscut și sub denumirea de "pete hepatice" și constă în pete maronii mici, plate, cu diametrul de câțiva milimetri, întâlnite cel mai frecvent pe zonele neacoperite ale pielii (în principal pe față, pe partea din spate a mâinilor și pe antebrațe).

LENTIGO SOLAR SAU ACTINIC

Este asociat cu expunerea excesivă la soare. Aceste pete apar pe zonele cel mai frecvent expuse, cum ar fi fața, mâinile și brațele.

HIPERPIGMENTAREA POST-INFLAMATORIE, DE OBICEI ÎNTÂLNITĂ LA PERSOANELE CU PIELEA ÎNCHISĂ LA CULOARE.

Aceasta este, în general, o reacție la o inflamație (cum ar fi acnee, dermatită atopică sau psoriazis) sau la o acțiune agresivă (de exemplu, declanșată prin dermabraziune, peeling chimic sau tratamente cu laser). Pielea rămâne mai închisă pe zonele afectate atâta timp cât inflamația persistă.

4 - CUM SE TRATEAZĂ HIPERPIGMENTAREA?

• Opțiunea cel mai frecvent aleasă

Utilizarea de creme medicale sau cosmetice pentru depigmentare care pot conține diferite ingrediente active care reduc producția de melanină sau stimulează degradarea acesteia, cum ar fi: hidrochinonă, arbutină, acid kojic, derivați de vitamina C, acid retinoic, extract de lemn dulce, AHA, acid azelaic etc.

sau

• Tratamente dermatologice

  • Peeling chimic:
    Acest tratament constă în exfoliere chimică, folosind o soluție acidă, aplicată pe piele cu o pensulă. Această aplicare determină o descuamare mai mult sau mai puțin profundă a epidermului pigmentat.
  • Laser:
    În principiu, laserul încălzește zonele pigmentate, stimulând eliminarea acestora.
  • Dermabraziunea:
    Acest proces generează abraziune mecanică prin utilizarea unei roți, permițând eliminarea mai mult sau mai puțin profundă a diferitelor straturi de epiderm hiperpigmentat.
  • Crioterapie:
    Înghețarea locală prin aplicarea azotului lichid induce un grad variabil de necroză, permițând eliminarea epidermului pigmentat.


Indiferent de opțiunea aleasă, protecția solară este esențială pentru prevenirea riscului de apariție sau agravare a petelor.

5 - SFATURI PENTRU PREVENIREA APARIȚIEI PETELOR

  • Evitați expunerea prelungită la soare, purtați pălărie și ochelari de soare mari
  • Aplicați cremă cu protecție solară ridicată la fiecare 2 ore (SPF 50+), chiar și atunci când este înnorat

6 - FAQ (ÎNTREBĂRI ADRESATE FRECVENT)

Cât timp este necesar până când încep să acționeze cremele de depigmentare?

Trebuie să aveți răbdare câteva luni până vedea rezultate semnificative.

SPF 50 nu oferă protecție totală, deci vă puteți bronza. Cu toate acestea, reduce doza de raze UVB care ajung la nivelul pielii.

Da. Pentru a evita reapariția acestora, ar trebui să vă protejați de soare cu un produs cu SPF ridicat.

De îndată ce există o rană mică, trebuie să utilizați o cremă reparatoare pentru a asigura vindecarea rapidă și pentru a reduce dimensiunea cicatricei rămase.

Evitați expunerea fără protecție la soare, a cicatricelor recente.

Gama de produse

DUOLYSANTI-ÎMBĂTRÂNIRE
NOVOPHANEPĂR ȘI UNGHII
DÉPIWHITEPETE PIGMENTARE
AZÉANEROȘEAȚĂ, IMPERFECȚIUNI
MEDISUNPROTECȚIE SOLARĂ
VITIX-VITICOLORPETE DEPIGMENTARE
TRIGOPAXPIELE IRITATĂ
CICASTIMCICATRIZAREA PIELII
MOLUTREXMOLLUSCUM CONTAGIOSUM
SENSITÉLIALPIELE USCATĂ
SÉBIONEXANTI-IMPERFECȚIUNI

INFORMAȚII UTILE

Pentru raportarea efectelor nedorite în urma utilizării produselor:

E-mail:
acmromania@magnapharm.eu

Telefon farmacovigilență:
0372 502 221