DEFINIȚIE:
ÎN ANSAMBLU, ALOPECIA SE REFERĂ LA PIERDEREA PĂRULUI DE LA NIVELUL SCALPULUI SAU CORPULUI, PUTÂND AFECTA ORICARE ZONĂ A CORPULUI. ESTE CONSIDERATĂ NORMALĂ O PIERDERE DE PÂNĂ LA 100 DE FIRE DE PĂR PE ZI, ÎNSĂ DEVINE O PROBLEMĂ ATUNCI CÂND SE DEPĂȘEȘTE ACEASTĂ VALOARE.
ALOPECIA:
REDUCEREA DENSITĂȚII PĂRULUI (SCĂDEREA PROGRESIVĂ A VOLUMULUI PĂRULUI)
EFLUVIU TELOGEN:
ANOMALIE A CICLULUI DE CREȘTERE A FIRULUI DE PĂR CARE DUCE LA PIERDEREA RAPIDĂ ȘI EXCESIVĂ A PĂRULUI
1 - ALOPECIA, O PROBLEMĂ FRECVENTĂ
Căderea părului este mai întâlnită la bărbați, însă femeile pot fi, de asemenea, vizate. Aceasta afectează aproximativ 15% din bărbații de 20 de ani, 30% din bărbații de 30 de ani și unul din doi bărbați cu vârsta de 50 de ani, în comparație cu 30% din femeile cu vârsta de 50 de ani.
Pierdem în medie 50-100 de fire de păr pe zi. Părul care cade poate fi înlocuit printr-un nou ciclu de creștere::
– Faza anagenă este faza de creștere a părului, care durează în medie 3 ani (durata poate varia în funcție de sex și de la un individ la altul). Aceasta este cea mai lungă parte a ciclului de creștere a părului.
– Faza catagenă sau faza de regresie durează în medie 3 săptămâni, timp în care părul încetează să mai crească.
– Faza telogenă sau faza de cădere a părului durează în medie 3 luni: părul cade în mod normal din cauza frecării, periajului și din cauza presiunii exercitate de o nouă rădăcină care se formează în scalp. Un ciclu nou de creștere a părului poate începe apoi cu creșterea noilor fire de păr.
Acesta este ciclul normal de viață al părului.
2 - CÂND AR TREBUI CONSULTAT SPECIALISTUL?
Ar trebui să solicitați o examinare dacă părul dvs. începe să cadă în smocuri, fără niciun motiv aparent vizibil sau dacă doriți să testați un tratament pentru acoperirea alopeciei. Se poate stabili ulterior un diagnostic, uneori folosind o tricogramă, care constă în smulgerea câtorva fire de păr din 3 zone specifice ale scalpului pentru a studia rădăcinile sau diametrul firului de păr la microscop sau cu ajutorul unui cititor cu microcipuri. Acest lucru poate ajuta la identificarea unor cauze ale căderii părului și de asemenea, poate servi la a determinarea amplorii căderii părului și la monitorizarea eficacității tratamentului.
3 - DIFERITE TIPURI DE HIPERPIGMENTARE:
CĂDEREA TEMPORARĂ A PĂRULUI SAU EFLUVIU TELOGEN:
Aceasta este temporară și reversibilă. Este foarte întâlnită și poate fi cauzată de numeroși factori: travaliu, menopauză, schimbări sezoniere, oboseală extremă, dietă foarte strictă, șoc emoțional, stare depresivă, medicamente, postoperator etc. Părul cade în smocuri. În cazul în care "căderea părului" durează mai mult de 3 până la 6 luni, trebuie efectuate următoarele teste: hemoleucograma, feritinemia și hormoni tiroidieni pentru a identifica un eventual deficit de fier sau o disfuncție a glandei tiroide.
CĂDEREA PERSISTENTĂ A PĂRULUI SAU ALOPECIA ANDROGENETICĂ
80% din cazurile de cădere persistentă a părului se încadrează în această categorie. Afectează în principal bărbații (50% se confruntă cu această situație la 50 de ani), cu toate acestea între 15 și 20% dintre femei se confruntă cu un astfel de tip de cădere a părului de-a lungul vieții. Alopecia androgenetică este genetică (istoric familial) și apare atunci când concentrația hormonului DHT (dihidrotestosteron) este prea mare. DHT se leagă de receptorii androgeni ai foliculilor de păr, blocând în acest fel ciclul normal de creștere, făcând ca acesta să devină mai subțire și în cele din urmă să cadă. În acest caz, spre deosebire de efluviu telogen, părul nu cade în smocuri, ci mai degrabă devine mai rar.
ALOPECIA AREATA SAU PELADA
Aceasta este o boală autoimună în care organismul reacționează împotriva glandelor pilosebacee. Poate apărea în situații de stres sau în cazul problemelor emoționale. În majoritatea cazurilor, părul începe să crească după câteva luni.
TINEA
Aceasta este o infecție fungică a scalpului. Se manifestă prin apariția de zone circulare, lipsite de păr, la nivelul scalpului și descuamare (desprinderea unor mici fragmente de piele de la nivelul scalpului). Mai rămân câteva zone acoperite cu păr fragil.
4 - ABORDAREA ALOPECIEI
A – Efluviul telogen:
În toate cazurile, regenerarea este spontană și totală.
Se poate suplimenta dieta cu tioaminoacizi, vitamine și minerale: reface calitatea firului de păr și pentru a ajuta la regenerarea acestuia (de exemplu, Novophane capsule vegetale conține biotină, zinc, cistină, arginină, fier, magneziu, Vitamina C, E, B5, B6, B2, B3 și cupru. Biotica și zincul contribuie la menținerea sănătății părului. Cuprul contribuie la pigmentarea normală a părului).
B – Alopecia androgenetică la bărbați
Topice:
- Minoxidil 2% soluție cutanată
- Minoxidil 5% soluție cutanată
- Micro grefe
- Peruci
- Suplimente care ajută la creșterea părului
Pe cale orală:
- Vitamine, tioaminoacizi, minerale (de exemplu, Novophane capsule vegetale conține biotină, zinc, cistină, arginină, fier, magneziu, Vitamina C, E, B5, B6, B2, B3 și cupru. Biotica și zincul contribuie la menținerea sănătății părului. Cuprul contribuie la pigmentarea normală a părului)
C – Alopecia androgenetică la femei
Topice:
- Minoxidil 2% soluție cutanată
- Micro grefe
- Peruci
- Suplimente care ajută la creșterea părului
Pe cale orală:
- Vitamine, tioaminoacizi, minerale (Novophane capsule vegetale conține biotină, zinc, cistină, arginină, fier, magneziu, Vitamina C, E, B5, B6, B2, B3 și cupru. Biotica și zincul contribuie la menținerea sănătății părului. Cuprul contribuie la pigmentarea normală a părului)
5 - SFATURI ÎN CAZUL CĂDERII PĂRULUI
- Spălați-vă părul când este murdar. Contrar credinței populare, acest lucru nu agravează căderea părului, atât timp cât folosiți un șampon potrivit.
- Evitați fumatul
- Evitați consumul de băuturi alcoolice
- Evitați expunerea excesivă la soare și la radiațiile UV
- Evitați frecarea energică cu prosopul, căldura (uscătorul de păr, placa sau ondulatorul) și smulgerea repetată sau regulată a firelor de păr
- Nu vă vopsiți sau decolorați părul mai des de o dată pe lună și nu combinați vopsirea și decolorarea cu soluțiile permanent sau de îndreptare a părului
- Respectați o dietă echilibrată (fier, vitamine și tioaminoacizi)
6 - FAQ (ÎNTREBĂRI ADRESATE FRECVENT)
Masajul scalpului reduce rata de cădere a parului?
Da, masajul scalpului stimulează micro-circulația sângelui. Prin urmare, rădăcinile firelor de păr sunt mai bine hrănite, iar toxinele stocate la nivelul vaselor de sânge, împreună cu orice exces de sebum care ar putea sufoca firul de păr, sunt eliminate.
Este adevărat că tunderea părului accelerează regenerarea?
Din păcate, acest lucru nu este adevărat. Totuși, tunderea frecventă a părului ajută la menținerea sănătății părului.
Din ce moment căderea părului devine un motiv de îngrijorare?
Găsirea unei mulțimi de fire de păr în fiecare dimineață pe pernă nu este o cauză de alarmare, este normal să pierzi între 50 și 100 fire de păr pe zi. Cu toate acestea, ar trebui să consultați un dermatolog.
7 - BIBLIOGRAFIE
- L’alopécie. http://dermato-info.fr/article/L_alopecie
- Troubles des phanères : alopécie. Annales de dermatologie et de vénéréologie (2012) 139, A204—A208
- Shapiro, J. (2007). Hair loss in women. New England Journal of Medicine, 357(16), 1620-1630.
- Ludwig, E. (1977). Classification of the types of androgenetic alopecia (common baldness) occurring in the female sex. British Journal of Dermatology, 97(3), 247-254.
- www.vulgaris-medical.com/encyclopedie-medicale/alopecie
- www.passeportsante.net/fr
- www.abimelec.com/chute-de-cheveux.htm
- Gilhar, A., Paus, R., & Kalish, R. S. (2007). Lymphocytes, neuropeptides, and genes involved in alopecia areata. The Journal of clinical investigation, 117(8), 2019-2027.
- Centre Sabouraud